Kayseri
05 Aralık, 2024, Perşembe
  • Özer Plaza, Kat: 5, Melikgazi, Kayseri

Göz İçi Mercek Kayması


Göz İçi Mercek Kayması
Katarakt ameliyatı ya da mercek ameliyatlarında göz içine yerleştirilen mercekte kayma olduğunda sorun ancak ameliyatla düzeltilebilmektedir.

Katarakt ameliyatı ya da mercek ameliyatlarında göz içindeki mercek alınır ve yerine yapay bir mercek yerleştirilir. Yerleştirilen mercek ömür boyu göz içinde kalır. Yani hastanın bu merceği kontakt lensler gibi takıp çıkarması gerekmez. Göz içine yerleştirilen bu yapay mercekler göz içinde ömür boyu kalır. Herhangi bir aksi durum olmazsa da göz içinde merkezi bir konumda kalırlar. 

Göz İçi Mercek Kayması

GÖZ İÇİ MERCEK NEDEN KAYAR?

Göz içine yerleştirilen bu mercekler farklı nedenlere bağlı olarak kayabilmektedir. Bu nedenleri madde madde şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Yapay mercekler göz içinde kapsüler cep adı verilen bir mercek boşluğuna yerleştirilir. Bu mercek alanı gözün duvarına bazı liflerle 360 derece olacak şekilde çepeçevre sabitlenmiştir. Bu liflere zonüler lifler adı verilmektedir. Zonüler lifler bazı nedenlerle zayıflayabilir ya da zarar görebilir. Bu durumda merceğin de içinde bulunduğu kapsüler alanı yerinde tutamayabilir. Bu durum asma köprüleri yerinde tutan kalın halatların zayıflamasına benzetilebilir. Gözde psödoeksfoliasyon adı verilen bir durum zonüler liflerin gevşemesine ve merceğin yerinden kaymasına neden olabilir.

  2. Merceğin göz içine yerleştirildiği katarakt ameliyatı ya da mercek ameliyatında ameliyatta ortaya çıkan bazı komplikasyonlar kapsüler cepte ve zonuler liflerde hasara neden olabilir. Bu da ameliyattan kısa ya da uzun süre sonra merceğin yerinden kaymasına neden olabilir.

  3. Göze gelen darbeler de göz içindeki dokuların hasarına ve merceğin yerinden kaymasına neden olabilir. Ancak bu durumun oluşması için darbenin yeterince kuvvetli olması gerekir. 

Göz İçi Merceğini Yerinde Tutan Zonüler Lifler

MERCEK KAYMASI DURUMUNDA NE YAPILIR?

Göz içi mercek kayması durumunda merceğin ne kadar kaydığı önemlidir. Eğer az bir kayma var ise ve merceğin ışık kıran optik kısmı hala kısmen de olsa merkezi bir pozisyonda ise hasta bu durumun farkında bile olmayabilir ve görmesi iyi olabilir. Ancak fazla miktardaki kaymalarda kişinin görme seviyesi belirgin derecede azalır. İşte bu durumda ameliyat yapılması gerekmektedir.

Göz içi mercek kayması durumunda göz içinde bulunan lens ya bazı tekniklerle tekrar merkezi bir pozisyonda sabitlenir ya da gözden alınarak yerine yeni bir lens takılır. Bu yeni mercek göz duvarına dikilebilen ve halk arasında "dikişli mercek" diye bilinen lensler olabilir ya da irise tutturulabilen kıskaçlı lensler olabilir. Bu ameliyatta ameliyat bitirilmeden genellikle korneaya birkaç adet dikiş atılır. Bu dikişler 3-4 ay sonra alınır. Ancak eğer dikişli mercek denilen mercek yerleştirilmişse bu dikişler ömür boyu gözde kalır. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

ANKETSitemizi nasıl buldunuz?Ankete Katılmak İçin Tıklayın!

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.