Kayseri
05 Aralık, 2024, Perşembe
  • Özer Plaza, Kat: 5, Melikgazi, Kayseri

Göz Tansiyonu Tanısında Kontakt Lens Geliştirilmesine Yönelik Bilimsel Çalışma


Glokom (göz tansiyonu) dünya genelinde 70 milyon insanı etkilemektedir ve tedavi edilmediğinde geri dönüşümsüz görme kaybına neden olmaktadır. Ancak glokomu olan kişilerin yarısı bu göz tansiyonları olduğunun farkında değildir. Bu yazıda araştırmacıların glokom tanısında kontakt lens geliştirmeleri ile ilgili bir bilimsel çalışma ele alınacaktır.

Glokom bir zaman sürecinde yavaşça ortaya çıkan bir hastalık olduğundan genellikle rutin muayeneler esnasında tespit edilmektedir. Üzücü nokta şudur ki tespit edilene kadar genellikle kalıcı bir görme kaybına da yol açmış olmaktadır. Ancak bu durum yakın gelecekte değişebilir, çünkü İngiltere ve Türkiye'den akademisyenler göz içi basıncındaki değişimleri anlık olarak tespit edebilen bir kontakt lens üretmişlerdir. 

Göz tansiyonu hastalığı (glokom) göz içi basıncını oluşturan ve gözün ön kısmındaki boşlukta bulunan sıvının göz dışına yeteri kadar çıkamaması sonucunda göz içi basıncını (GİB) artırması ve sonuçta da bu artan basıncın görme siniri üzerinde baskı oluşturarak sinirlere hasar vermesi ile ortaya çıkmaktadır. Üretilen kontakt lens üzerinde mevcut olan mikrosensörler bir zaman aralığında göz içi basıncını tespit ederek kablosuz olarak göz doktoruna bildirebilme yeteneğine sahiptir. 

Bu bilimsel çalışma Türk akademisyenler tarafından gerçekleştirilmiş ve "Contact Lens and Anterior Eye" dergisinde yayınlanmıştır. Bu ilk çalışmada 6 denek üzerinde deneme yapılmıştır. İlk yapılan bu çalışmadan sonra araştırmacılar daha büyük bir grup üzerinde bu çalışmayı tekrarlayacaklar. Başarılı olduğu takdirde bu lensler ticari olarak sunulmaya başlayacaktır.

Geleneksel olarak göz tansiyonu göz muayenesi esnasında tespit edilmektedir. Bu durumun glokomun tespitinde bazı handikapları mevcuttur. Göz tansiyonu 24 saatlik gün içinde büyük miktarlarda değişebilmektedir. Eğer göz muayenesi ile tespit edilen göz tansiyonunda şüpheli bulgular elde edilirse hasta kliniğe yatırılıp 24 saatlik göz içi basıncı ölçümü gerekebilmektedir. Hastanın gece kaldırılıp göz tansiyonunun ölçülmesi gerekmektedir. Bu da ölçümlerin daha az doğru olmasına ve maliyete neden olmaktadır. Kontakt lens ile yapılan ölçümlerde belirli bir zaman diliminde göz içi basıncındaki değişiklikler anlık ve seri olarak tespit edilebileceğinden ve göz doktoruna daha fazla ölçüm gönderildiğinden glokom tanısını kolaylaştıracaktır. 

Bu çalışma göz içi basıncının ölçülmesi amacıyla geliştirilen ilk kontakt lens çalışması değildir. Ancak daha önceki çalışmalarda kullanılan kontakt lensler kişiyi rahatsız ettiğinden kullanılmaları pratikte mümkün olmamış ve klinik kullanıma girmemiştir. Bu çalışmada üretine kontakt lens kullanıcılar tarafından daha iyi tolere edilmiştir ve klinik kullanıma girmesi daha kolay olacaktır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

ANKETSitemizi nasıl buldunuz?Ankete Katılmak İçin Tıklayın!

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.