Kayseri
05 Aralık, 2024, Perşembe
  • Özer Plaza, Kat: 5, Melikgazi, Kayseri

Smile Lazer: Mitler Ve Gerçekler


Smile Lazer: Mitler Ve Gerçekler
Bu yazıda SMILE lazer hakkında günümüzde çok bahsedilen bazı iddialar konusunda bilgi verilmektedir.

SMILE LAZER: MİTLER VE GERÇEKLER

Gözün refraksiyon kusurları - miyopi, hipermetropi ve astigmatizma - 2050 yılında yaklaşık olarak 6 milyar insanı etkiliyor durumda olacaktır. Bu kusurlar en sık görülen düzeltilebilir görme kusurlarıdır.  Lazer göz ameliyatı ise dünyada en sık uygulanan cerrahidir. Günümüzde LASIK en popüler lazer göz operasyonu yöntemidir ki 1990 yılından bugüne kadar 16 milyondan fazla kişiye LASIK operasyonu uygulanmıştır. LASIK cerrahisi günümüzde altın standart haline gelmiştir ve etkinlik ve öngörülebilirliği bilimsel makalelerce ortaya konulmuştur.  LASIK yönteminde femtolazerin flep oluşturulmasında kullanımı LASIK'i daha güvenli yapmıştır ve flep komplikasyonlarını mikrokeratoma göre belirgin derecede azaltmıştır. Son dönemde ise SMILE lazer miyopi ve astigmatizmanın tedavisinde ortaya çıkmıştır. SMILE lazer ilk defa Almanya'da 2008 yılında kullanılmış ve 2008 ve 2011 yıllarında ilk sonuçları yayınlanmıştır. SMILE lazer LASIK yönteminin tersine flepsiz bir yöntemdir. Bu yöntemde lazer teknolojisi ile kornea dokusu içinde lentikül adı verilen bir kısmın etrafı belirlenir. Bu doku korneada oluşturulan 3-4 mm uzunluğundaki bir kesiden kornea dışına alınır ve bu şekilde kişinin miyop ve astigmatı ortadan kaldırılmış olur. Carl Zeiss Visumax cihazı SMILE lazer için 2016 yılında FDA kurumu tarafından onaylanmıştır. Onaylanan göz dereceleri ise -10.0 dereceye kadar miyopi ve -3.00 dereceye kadar astigmat değerleridir. SMILE lazerin klinik kullanıma girmesinden sonra göz kuruluğu, korneal hassasiyet ve korneanın biyomekanik stabilitesi açısından femtoLASIK yöntemine göre daha üstün olduğu iddia edilmiştir. Peki bu doğru mu? Bilimsel araştırmanın sonuçları aşağıdadır.

KURU GÖZ AÇISINDAN SMILE LAZER

Kuru göz açısından değerlendirildiğinde SMILE lazer özellikle cerrahiden sonraki erken dönemde kuru göz açıısndan femtoLASİK yöntemine göre daha iyi olduğunu gösteren çalışma sayısı fazladır. Ancak tersine bulgular da vardır. Uzun dönem değerlendirildiğinde her iki yöntem arasında farkın azaldığı ve hatta ortadan kalktığı ile ilgili bulgular da mevcuttur.

KORNEAL DUYARLILIK AÇISINDAN SMILE LAZER

Çoğu bilimsel çalışmada SMILE lazer ile karşılaştırıldığında, femtoLASİK hastalarında kornea duyarlılığının daha fazla azaldığı ortaya çıkmıştır. Ancak bir başka çalışmada SMİLE lazer hastalarında lazer sonrasında 1. ve 3. ayda kornea duyarlılığının daha iyi olduğunu ve fakat 6. ayda SMILE ve femtoLASİK arasında bir fark olmadığı gösterilmiştir. Bir başka çalışmada ise 6. Ayda da SMILE lazer hastalarında korneal duyarlılığın daha iyi olduğu ortaya çıkmıştır. İlginç olarak korneal duyarlılıkta farklılık olmasına rağmen kornea subbazal sinir dansitesinde her iki lazer yöntemi arasında bir farklılık olmadığı gösterilmiştir. Bir çalışmada ise lazer öncesi ve sonrası arasında herhangi bir zaman noktasında korneal duyarlılıkta bir farklılık olmadığı gösterilmiştir. 

KORNEA BİYOMEKANİĞİ AÇISINDAN SMILE LAZER

Kornea biyomekaniği üzerine etkileri açısından değerlendirildiğinde SMILE lazer ve femtoLASİK arasında literatürde birbirleriyle çelişen bulgular mevcuttur. Bir çalışmada SMILE lazer sonrasında kornea biyomekaniğinin daha fazla bozulduğu ortaya çıkmışken başka bir çalışmada ise LASIK flebinin kornea mekaniğini daha fazla etkilediği bulunmuştur. Başka bazı çalışmalarda ise lazer sonrasında kornea biyomekaniğinde zayıflama olduğunu ve fakat SMILE lazer ve LASIK arasında herhangi bir fark olmadığı ortaya konulmuştur. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

ANKETSitemizi nasıl buldunuz?Ankete Katılmak İçin Tıklayın!

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.