Kayseri
05 Aralık, 2024, Perşembe
  • Özer Plaza, Kat: 5, Melikgazi, Kayseri

Vitrektomi Ameliyatı Nedir?


Vitrektomi Ameliyatı Nedir?
Vitrektomi ameliyatı gözün arka kısmında bulunan retinaya ait sorunlar ve göz boşluğundaki kanamalar gibi nedenlerden dolayı yapılan ameliyatlardır.

VİTREKTOMİ AMELİYATI NEDİR?

Vitrektomi ameliyatı gözün arka kısmında bulunan retina ve göz arkası boşluğunu dolduran vitreus jelini ilgilendiren ameliyatlardır. Vitrektomi latince bir kelime olup "vitreusun alınması" anlamına gelmektedir. yani vitrektomi ameliyatında vitreus adı verilen jel kıvamındaki madde göz dışına alınmaktadır. 

Retina gözün arka kısmında bulunan ve göz içine giren ışığı elektriksel yanıta çevirerek beyne ileten dokudur. Vitreus ise retinanın önünde bulunan göz içi boşluğu dolduran jel kıvamındaki bir sıvıdır. Vitrektomi ameliyatı ile retina ve vitreusta bulunan sorunlar giderilmektedir. "Vitrektomi" kelime anlamı olarak "vitreusun alınması" olsa da bu ameliyattta tek yapılan vitreusun alınması değildir. Vitreus bu ameliyatların tamamında alınır, ancak soruna bağlı olarak başka işlemler de yapılmaktadır. 

VİTREKTOMİ AMELİYATI NEDEN YAPILIR?

Vitrektomi ameliyatı aşağıdaki göz sorunlarında uygulanmaktadır.

  • Diyabetik Retinopati (Şeker hastalığına bağlı retina sorunları)

  • Göz Arkası Kanamalar (İntravitreal kanama, subhyaloid kanama, subretinal kanamalar)

  • Sarı nokta delikler (maküler hole)

  • Retina Yırtıkları ve Retina Dekolmanı

  • Epiretinal membran (Retina üzerinde zar oluşumu)

  • Maküler pucker (Sarı nokta üzerinde zar oluşumu)

  • Prematüre retinopatisi (Yenidoğanlarda görülen retina sorunları)

  • Göz travmaları

  • Göz içi yabancı cisim yaralanmaları

VİTREKTOMİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Vitrektomi ameliyatı gözün arka kısmına ulaşmak için göz duvarında en az 3 adet delik açılarak yapılmaktadır. Bu deliklere sklerotomi girişleri adı verilmektedir. Bu delikler gözün saydam tabakası olan korneanın 3-4 mm gerisinden göz beyazı diye bilinen sklera dokusundan yapılmaktadır. Deliklerden birinden göz içini aydınlatan bir prob sokulur ve ameliyat yapılan göz arka kısmı aydınlatılır. Diğer bir delikten göze sıvı girişi yapılır. Bu sıvı girişi ile vitrektomi cihazı yardımıyla göz içi basıncı normal sabit seviyelerde tutulur. Üçüncü sklerotomi deliğinden ise göz arkası cereehisinin yapıldığı cerrahi aletlerin göz içine sokulup-çıkarılması sağlanmaktadır. 

Vitrektomi ameliyatlarında sonra göz içine sıvı, hava, gaz ya da silikon yağı verilerek ameliyat sonlandırılabilmektedir. Bu maddelerden hangisi ile ameliyatın sonlandırılacağı ameliyatın nedenine bağlıdır. Eğer retina yırtıkları ve retine dekolmanı nedeni ile yapılıyorsa gaz ya da silikon ile ameliyata son verilir. Bunun dışındaki nedenlerde ise hava ya da sıvı ile göz kapatılmaktadır. Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan herhangi bir aksi durum olmadıkça genellikle göz içinde hava ile ameliyata son vermektedir.

Göz içinde hava ile ameliyat sonlandırılırsa hava genellikle 4-7 gün içinde kendliğinden kaybolmaktadır. Hava göz içinde iken hastalar bu süre boyunca bulanık görmekte ve gözlerinin önünde sanki hava varmış gibi bir görüntü algılamaktadırlar. Eğer ameliyat göz içinde hava ile değil de gaz ile sonlandırılırsa havada olan aynı durumlar söz konusudur. Ancak gazın emilimi daha yavaş olacağından görme bulanıklığı gazın tipine bağlı olarak daha uzun sürmektedir.  Bir diğer alternatif ise gözde silikon yağı bırakılarak vitrektomi ameliyatına son verilmesidir. Eğer silikon yağı verilerek ameliyata son verilirse silikonun ortalama 4-8 ay sonra gözden alınması gerekmektedir.

VİTREKTOMİ AMELİYATI SONRASI DÖNEM NASIL GEÇER?

Vitrektomi ameliyatı sonrasında birkaç gün, bazen biraz daha uzun sürebilen gözde kızarıklık, batma, yanma olmaktadır. Bunlar normaldir ve günler geçtikçe azalır ve kaybolur. Gözde hava ve gaz varsa, zamanla emildikçe görme seviyesinde artış olması kuvvetli ihtimaldir.  Ameliyat sonrasında genellikle 1 ay kadar göz damlası damlatılır. Bu damlar arasında kortizol içeren, antibiyotik içeren ve yapay gözyaşları bulunmaktadır. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

ANKETSitemizi nasıl buldunuz?Ankete Katılmak İçin Tıklayın!

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.